Tullumbat janë një ëmbëlsirë mjaft e njohur në vendin tonë. Brumi i tullumbave siç është ai i pastës shu është një brum i zier. Këto ëmbëlsira skuqen direkt në vaj të nxehtë e më pas futen në shurup sheqeri. Janë vërtet të shijshme e miqtë tuaj do të mbeten të kënaqur nga ky gatim.
Për 25 copë tullumba
Për brumin :
- 1 gotë miell
- 2-3 lugë gjelle gjalpë
- 4 vezë
- pak kripë
- pak sheqer
- 3/4 gote ujë
Për shurupin ( sherbetin )
- 2 gota sheqer
- 2 gota ujë
- 1 vaj për skuqje
Përgatitja për Tullumbat
Hedhim në një tenxhere ujin, pak kripë, gjalpin dhe pak sheqer. I përziejmë mirë dhe i ngrohim deri sa të vlojë. Pastaj hedhim miellin e situr dhe e përziejmë shpejt me një lugë druri. E lemë në zjarr të ulët duke e përzier gjithmonë derisa të shohim që masa të shkëputet lehtë nga anët e enës dhe nga luga e drurit. Më pas masën e përgatitur e hedhim në një enë qelqi e lemë të ftohet pak deri në 70-80°. Pastaj i shtojmë vezët duke e përzier me kujdes. Vazhdojmë ta përziejmë derisa të arrijmë një masë të trashë në formë kremi dhe pak elastike.
Brumi i përgatitur hidhet në xhep pastiçeri ose shiringë duke i vënë formën e dhëmbëzuar.
Në një tigan hedhim vaj dhe e lemë të nxehët. Fillojmë të hedhim brumin nëpërmjet formës së dhëmbëzuar direkt në vaj të nxehtë. I skuqim mirë nga të dy anët.
Pasi janë skuqur i heqim me kujdes nga vaji dhe i hedhim në shurup të ftohtë ku mbahen përreth 1-2 minuta.
Më pas i nxjerrim dhe i rreshtojmë në pjatë. Pasi janë ftohur komplet i shërbejmë tullumbat.
No comments:
Post a Comment