Thuhet që kjo petë e ka origjinën nga Egjipti i vjetër që më pas kaloi në Greqi ku gjen një përdorim të gjerë në kuzhinën greke. Në kohët e sotme, përgatitja e saj kryhet me makineri të posaçme. Por gjithsecili nga ne mund ta provojë ta përgatisë edhe në kushtet e shtëpisë. Ka disa receta për përgatitjen e kësaj pete. Ne kemi sjellë këtu këtë recetë që na është dukur më e përshtatshme.
Përbërësit për Petë e veçantë me gjalpë (Pasta Sfoglia)
Për brumin duhen:
Për brumin me gjalpë duhen:
Përgatitja
Fillojmë me përgatitjen e brumit të parë. Në gotën me ujë hedhim kripën dhe e shkrijmë në të. Hedhim miellin mbi tavolinën e drurit, e bashkojmë me ngadalë me ujin. Vazhdojmë ta punojmë për disa
minuta brumin. Më pas brumin e përgatitur e mbështjellim me një pecetë dhe e lemë të ‘qetësohet’ përreth gjysmë ore.
Ndërkohë fillojmë të përgatisim brumin me gjalpë. Marrim gjalpin dhe e presim në copa. E bashkojmë me 75 gr.miell. Vazhdojmë ta punojmë shpejt brumin. Kur të kemi arritur një masë homogjene, me ndihmën e një okllahije, i japim formën e një katrori me një trashësi rreth 1 cm. Më pas e mbulojmë me qeskë kuzhine dhe e vendosim në frigorifer përreth gjysmë ore. Pasi ka kaluar kjo kohë, marrim brumin e parë dhe e hapim në formë drejtkëndëshi, në mes të tij vendosim brumin me gjalpë. Mbyllim të katër anët e drejtkëndëshit sikur të ishte një kuti, duke e lenë brenda brumin me gjalpë. Me anë të një okllahie shtojmë presion mbi petën e krijuar.
Do të shohim se brumi i gjalpit brenda do të bashkohet mirë me gjithë petën. Vazhdojmë ta hapim petën derisa të arrijmë përsëri formën e një drejtkëndëshi. Marrim dy anët e gjata dhe i palosim në mes, duhet të kemi kujdes që të mos jenë sipër njëra-tjetrës. Pastaj i mbyllim si libër. Do të kemi një drejtkëndësh me katër shtresa.
E mbledhim brumin me qeskë dhe e fusim në frigorifer për gjysmë orë. Më pas e nxjerrim dhe përsërisim të njëjtën gjë si më sipër, dmth. e hapim petën, mbyllim anët, dhe e palosim dhe e vendosim përsëri në frigorifer për gjysmë orë. E përsërisim dhe një herë tjetër këtë veprim, dmth e kemi punuar petën 3 herë dhe pastaj e vendosim në frigorifer të pushojë përreth një orë përpara se ta përdorim për receta të ndryshme. Siç e thamë edhe më lart, petën e përgatitur mund ta fusim në ngrirje dhe ta përdorim kur të na duhet.
minuta brumin. Më pas brumin e përgatitur e mbështjellim me një pecetë dhe e lemë të ‘qetësohet’ përreth gjysmë ore.
Ndërkohë fillojmë të përgatisim brumin me gjalpë. Marrim gjalpin dhe e presim në copa. E bashkojmë me 75 gr.miell. Vazhdojmë ta punojmë shpejt brumin. Kur të kemi arritur një masë homogjene, me ndihmën e një okllahije, i japim formën e një katrori me një trashësi rreth 1 cm. Më pas e mbulojmë me qeskë kuzhine dhe e vendosim në frigorifer përreth gjysmë ore. Pasi ka kaluar kjo kohë, marrim brumin e parë dhe e hapim në formë drejtkëndëshi, në mes të tij vendosim brumin me gjalpë. Mbyllim të katër anët e drejtkëndëshit sikur të ishte një kuti, duke e lenë brenda brumin me gjalpë. Me anë të një okllahie shtojmë presion mbi petën e krijuar.
Do të shohim se brumi i gjalpit brenda do të bashkohet mirë me gjithë petën. Vazhdojmë ta hapim petën derisa të arrijmë përsëri formën e një drejtkëndëshi. Marrim dy anët e gjata dhe i palosim në mes, duhet të kemi kujdes që të mos jenë sipër njëra-tjetrës. Pastaj i mbyllim si libër. Do të kemi një drejtkëndësh me katër shtresa.
E mbledhim brumin me qeskë dhe e fusim në frigorifer për gjysmë orë. Më pas e nxjerrim dhe përsërisim të njëjtën gjë si më sipër, dmth. e hapim petën, mbyllim anët, dhe e palosim dhe e vendosim përsëri në frigorifer për gjysmë orë. E përsërisim dhe një herë tjetër këtë veprim, dmth e kemi punuar petën 3 herë dhe pastaj e vendosim në frigorifer të pushojë përreth një orë përpara se ta përdorim për receta të ndryshme. Siç e thamë edhe më lart, petën e përgatitur mund ta fusim në ngrirje dhe ta përdorim kur të na duhet.
No comments:
Post a Comment