Gështenja është një bimë mjaft e
përhapur jo vetëm në Evropë
por edhe në vendin tonë.
Falë përbërësve të saj përdorimi i
gështenjës në mjekësinë
popullore është i njohur dhe
mjaft i përhapur.
Kokrrat e gështenjës kanë vlerë
të lartë ushqyese e dietike. Ato
përmbajnë rreth 40 për qind
niseshte, kur janë të freskëta.
Gështenjat përdoren të freskëta, të ziera, të pjekura ose të përpunuara. Kokrrat e
gështenjës, të ziera a të pjekura, kanë veti të mira rrudhëse dhe rregullojnë funksionimin e
stomakut dhe të zorrëve, treten lehtë dhe ndihmojnë në tretjen dhe të ushqimeve të tjera,
duke aktivizuar organet dhe gjëndrat e tretjes. Përdoren me efekt të mire në rastet e heqjes
së barkut ose diarresë. Veçanërisht këshillohen për fëmijët e vegjël disavjeçarë, për të
normalizuar procesin e tretjes, kur karakterizohet nga mjaft çrregullime.
Gjethet e gështenjës kanë gjetur një përdorim të mire si zbutës të rrugëve të frymëmarrjes
dhe qetësues të kollës. Çaji me gjethet e gështenjës ka veti tonike dhe jep rezultate të mira
në stomak, si tretës dhe si nxitës për hapjen e oreksit. Bën mire posaçërisht kundër heqjes
(shkuarjes) së barkut. Ndikon edhe për uljen e temperaturës.
Nese ky informacion ishte i dobishem per ju, te lutem SHPERNDAJE. Faleminderit
No comments:
Post a Comment