Thursday 1 May 2014

Fiqtë e thatë për diabetikët, kundër anemisë, për osteoporozë



Fiqtë e thatë janë meze e shijshme, por edhe e shëndetshme. Fiku u thatë është një burim i shkëlqyer i mineraleve, si kalciumi, bakri, kaliumi, mangani, hekuri, seleni dhe zinku. Ai përmban kalcium më shumë se qumështi i lopës.

Me konsumin e 100 gramëve fiq të thatë do të merrni 640 mg kalium, 132 mg kalcium, 2.03 mg hekur dhe 232 mg kalium.

Kaliumi është një komponent t rëndësishëm i qelizave dhe lëngjeve trupore e cili ndihmon në kontrollimin e rrahjeve të zemrës dhe presion të gjakut. Bakri, si edhe hekuri, është i nevojshëm në prodhimin e rruazave të kuqe të gjakut dhe oksidimin qelizor.

Për shkak të sasisë së madhe të bakrit, fiku u rekomandohet personave që vuajnë nga anemia për shkak se bakri e nxit prodhimin më të mirë të rruazave të kuqe të gjakut, dhe për shkak të përqendrimit të kaliumit, e rregullon shtypjen e gjakut.

Fiqtë e thatë janë luftëtar kundër osteoporozës dhe vetëm dhjetë nga këto fruta në ditë kanë efekt parandalues në humbjen e masës së eshtrave. Fiku u thatë ngadalëson plakjen, lufton radikalet e lira, është i pasur me antioksidantë, e përshpejton metabolizmin dhe shumë gjëra të tjera.

Me konsumimin e fikut të thatë duhet të jenë të kujdesshëm diabetikët, por edhe ata që kanë probleme me trashjen sepse fiku i thatë ka madje pesë herë më shumë kalori se fiku i freskët.

Nese ky informacion ishte i dobishem per ju, te lutem SHPERNDAJE. Faleminderit 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...